donderdag 1 juni 2017

RAAMWERK


Tentoonstelling & Performance

                                        RAAMWERK door Petra Wiek



Aanvang Performance      5 juni 2017   vanaf  13.00uur tot 17.00 uur

Het maken en samenstellen van de raamwerken is gedurende de periode van 5 juni t/m 23 juni



Officiële Opening Tentoonstelling

                                        Op zaterdag 24 juni om 16.00 uur

                   

Locatie                             Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer



Website                            www.ateliersbaztille.nl





Op 5 juni 2017, tweede Pinksterdag verandert de galerieruimte van Ateliers BaZtille tijdelijk in een werkplaats. Dit is omdat de installatie/tentoonstelling waarin het raamwerk de hoofdrol krijgt ter plekke zal ontstaan. Het maakproces is een openbare aangelegenheid.



Het uitgangspunt voor de installatie is om vormen te maken die gebaseerd zijn op de verhouding van de zogenaamde gulden snede. Deze verhouding is een wiskundige formule, ook wel Divina Proportia genoemd en stamt uit een ver verleden. De Egyptenaren gebruikte deze formule bij het bouwen van de piramides.



Voor het samenstellen van de installatie, die haar definitieve beslag krijgt op 23 juni, gaat gebruik gemaakt worden van geprefabriceerde houten latten. Deze latten worden normaal gesproken gebruikt om bijvoorbeeld schilderijen in te lijsten. Het eerste raamwerk krijgt de afmeting die begint met 3 * 1,85 m. De daaropvolgende raamwerken worden verhoudingsgewijs kleiner. Tijdens dit proces is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over dit proces en wellicht ook over het fenomeen van de gulden snede. Ook het gegeven raamwerk in relatie tot de gulden snede geeft stof tot nadenken en discussie. Wij nodigen belangstellende graag uit om mee te praten tijdens dit proces. Er worden ook filmopnames gemaakt gedurende het maken. De vertoning daarvan is tijdens de finissage op 2 juli, de laatste dag van de tentoonstelling.



De galerie annex werkplaats kan bezocht worden tussen 13.00 uur en 17.00 uur van maandag t/m zaterdag. Van 5 juni t/m 23 juni.



Aansluitend is er de tentoonstelling RAAMWERK. De officiële opening daarvan is op zaterdag 24 juni om 16.00 uur. Er worden ook enkele nieuwe werken getoond uit serie GREY van Petra Wiek.



De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 juli. De openingstijden zijn dan van donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.



Adres: Rokkeveenseweg 46 C

          2712 XZ Zoetermeer










De Fibonacci-reeks vormt de rekenkundige basis voor de gulden snede. Dit is in 1611 ontdekt door de beroemde astronoom Johannes Kepler. Als je een getal uit de Fibannaci-reeks deelt door zijn voorganger uit de reeks, dan benadert de breuk het gulden-snede-getal Φ. In de tabel staan enkele getallen uit de Fibonacci-reeks gedeeld door het voorgaande getal, afgerond op vijf decimalen.



In 1202 publiceerde Leonardo Fibonacci een bijzondere rij getallen: elk getal van de rij (behalve de eerste twee) is gelijk aan de som van de twee voorgaande getallen. Dat levert de volgende rij getallen op: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enzovoorts.

De gulden snede bemoeit zich met natuur, muziek, schilderkunst en zelfs de menselijke schoonheid. Hoe kan het dat zo’n vreemd getal, bij benadering 1,62, zo een grote rol speelt? Daarover hebben wiskundigen, filosofen en kunstenaars lange tijd hun hoofd gebroken. In de Middeleeuwen en Renaissance was het een godsbewijs: dat zonnebloemen, mensen en muziek voldeden aan één en dezelfde regel, dat moest haast wel komen doordat god alles schiep met een vooropgezet plan. Zelfs nu gebruiken sommige creationisten – die evolutie afwijzen als verklaring voor het ontstaan van leven en de ontwikkeling van soorten – het argument nog.

De wetenschap heeft nog geen goede verklaring waarom de fibonacci-reeks en gulden snede zo vaak bij planten en bloemen voorkomen. Eén van de verklaringen is dat deze verhoudingen de efficiëntste manier zijn om te groeien: met de minste energie zo groot mogelijk worden. Het zou verklaren waarom planten zo vaak dezelfde verhouding tonen. Waarom het dan precies de gulden snede is, waarin de bloemen zich verhouden, dat is lastiger uit te leggen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten